Koen Leemans Pinsterconcours

Koen Leemans

Begonnen op landelijk niveau, is Koen Leemans de laatste jaren ook succesvol op nationaal- en internationaal niveau. We hebben hem gevraagd om als springruiter een stukje te schrijven over het traditionele Pinksterconcours van paardensportvereniging “Het paard van Troje”.

Sinds zeker 15 jaar ben ik deelnemer aan dit fantastische concours. Steeds is het top georganiseerd met veel aandacht voor de hoofdpiste. De grasmat ligt er altijd strak bij en is mooi kort gemaaid. Het parcours bestaat voornamelijk uit sponsorhindernissen die mooi en kleurrijk zijn waardoor het voor veel paarden erg leerzaam is.

Tegenwoordig zijn wij als ruiters wel een beetje verwend. De meeste wedstrijden worden nl. verreden op professionele zandbodems. Grote voordeel is dat je met elk weertype optimaal kunt rijden. Voor ons als ruiters zeker een pre. Maar het pinksterconcours heeft een prachtige grasmat en dat siert dit fantastische concours.
Vaak is het met Pinksteren mooi weer en dan kun je fantastisch op deze grasmat springen en optimale topsport leveren. Bij goed weer is een grasmat naar mijn mening de beste bodem om op te springen. We moeten niet vergeten dat bijna alle grote kampioenschappen op een grasmat verreden worden. Kijk maar naar het NK in Mierlo, CHIO Aken etc.. Dus ik denk dat wij als ruiters blij mogen zijn dat er nog mooie concoursen op een goede grasmat georganiseerd worden. Natuurlijk moeten de paarden voorzien zijn van hoefijzers waar we kalkoenen in kunnen draaien, zodat ze goede grip hebben op de grasmat.

Een groot pluspunt van dit concours is dat er altijd veel toeschouwers zijn, veel meer dan op andere concoursen. Er wordt veel aandacht besteed om het publiek een aangename dag te
bezorgen. De kantine met mooi terras is altijd heel netjes verzorgd en is direct aan de springpiste gelegen met ruim voldoende variatie in de catering.

Een van de mooiste rubrieken tijdens dit evenement is de “Ton vd Ven” wisselbokaal. Ik heb Ton zelf goed gekend en vind het mooi dat hij tijdens deze wedstrijd ieder jaar geëerd
wordt.

Tenslotte nog even aandacht voor het secretariaat dat altijd alles goed voor elkaar heeft. Er is veel prijzengeld te verdelen voor alle rubrieken, van B t/m ZZ. (dat is bij veel wedstrijden anders). En dat maakt het voor ons ruiters zeker de moeite waard om te komen.

Al bij al dus een mooi en goed georganiseerd concours. Ik hoop dat het op deze manier nog vele jaren zo door mag gaan. Alle lof voor de organisatie van het Pinksterconcours bij paardensportvereniging “Het paard van Troje” en aan terreineigenaar Walter Pullens.

Hopelijk tot ziens op het komende Pinksterconcours!

Hartelijke groet,

Koen Leemans
Middelbeers

Afdrukken